"Ik geef je graag de ruimte om te laten zien wie je werkelijk bent."

trinus"De bedoeling van een gesprek is om mensen vrij te maken. Ik geef je graag de ruimte om te laten zien wie je werkelijk bent. Iedereen heeft behoefte aan het gevoel dat je recht wordt gedaan, dat jouw kant van het verhaal werkelijk gezien en gehoord wordt.

Recht op schuld

Maar het kan andersom ook zo zijn dat jij andere mensen onrecht hebt aangedaan. Soms worden de mooiste relaties door een onbezonnen actie in één keer verpest. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Dan gun je mensen ook even het recht op de schuld, dat ze het zich mogen toe-eigenen wanneer ze er een puinhoop van hebben gemaakt. Dat je iets fout hebt gedaan betekent echter nog  niet dat je fout bent. Als je niet langer in de verdediging hoeft te schieten of de schuld buiten jezelf hoeft te zoeken, is dat vaak het begin van herstel. Door de verantwoordelijkheid op je te nemen kun je het gesprek met andere mensen weer aangaan en ontstaat de ruimte om het opnieuw proberen.

Van doe-het-zelf naar doe het samen

Voor mij is zingeving iets heel praktisch. Het wordt concreet als we kijken naar de betekenis die we hebben in relaties met andere mensen. Onderzoeken bij wie je steun kunt vinden, maar ook  voor wie je iets kunt betekenen. Het is belangrijk dat je als mens het gevoel hebt dat je iets voor anderen mag doen en dat mensen het fijn vinden dat jij er bent. Goed samenleven is elkaar gunnen om er te zijn.

Kwetsbaarheid

We zijn allemaal kwetsbaar in onze vergankelijkheid, maar hebben ook de vrijheid en het recht gekregen om wat van dit leven te maken. Dat betekent niet dat je ‘het ook moet maken’. In onze maatschappij heerst een afrekencultuur, er wordt wat mij betreft nogal hard over elkaar geoordeeld.  Zelf heb ik geleerd van handicaps van mijn eigen kinderen, dat veel kracht in kwetsbaarheid zelf schuilt. Kracht die iets doet met de mensen om hen heen.