"Ik ben de gek die gelooft"

margriethaportret"Omdat ik een aantal jaar in een verzorgingstehuis heb gewerkt is me vaak gevraagd waarin een gesprek met een dominee nu verschilt met dat van een maatschappelijk werker of psycholoog. In dergelijke omgevingen moet alles gestoeld zijn op bewijs en meetbare resultaten en willen ze graag concrete antwoorden hebben. In een gesprek over spiritualiteit blijven zaken echter altijd een beetje ongrijpbaar en gaat het per definitie over dat wat onzichtbaar is. Dat wat het meest waardevol is kan je niet langs een meetlat leggen.

Door mijn functie als dominee ontstaat er in ieder gesprek een extra dimensie. Je vertegenwoordigt als dominee een hogere macht of een grotere geestelijke ruimte, die liefde is. Ik heb dat ontdekt als een enorme kwaliteit die onuitgesproken in het gesprek aanwezig is. Ook als ik daar niets over zeg, ervaren mensen dat zelf zo.

Spiritualiteit gaat over een transcendente werkelijkheid die jezelf overstijgt. Dit is iets wat mensen soms wel intrigeert, maar ook een mogelijkheid die ze snel weer afwijzen. In deze maatschappij zijn mensen zo diep gaan geloven in materiele zekerheden, dat alles wat buiten het meetbare, rationele of tastbare valt voor hen gewoon niet meer bestaat. Dat wat voor mij de hoogste waarheid is, wat ik ervaar en geloof, wordt regelmatig door anderen steeds bestempeld als onzin. Om te kunnen geloven moet je een soort sprong maken naar die andere werkelijkheid. De liefde is niet logisch, maar als mensen liefde voelen is dat wel een heel reƫle kracht. Ik heb geleerd niet meer bang te zijn en gewoon er gewoon voor uit te komen dat ik de gek ben die gelooft. Ik wil getuigen van een werkelijkheid voorbij het zichtbare, een kracht die groter is dan de wereldse macht.

Het woord pastor betekent herder. In een gesprek loop een stuk met iemand mee, je betreed samen heel zachtjes de binnenruimte van iemands ziel. Het gaat over het vinden van een gezamenlijke taal, dan pas kan je erachter komen waar die identiteit van de ander eigenlijk zit. Je kijkt naar de angsten en weerstanden, naar verdriet waar nooit iets over gezegd mocht worden. Enorme schaamte en verhalen die nooit verteld zijn.  Vaak zit daar heel veel pijn. Die voel ik dan zelf ook. Ik luister met mijn hele wezen naar iemand. Ik kijk en luister, en op een gegeven moment kan iemand dan ook zelf weer verder.

TV-portret van Margrietha Reinders in Schepper&co vanaf 1:08

Meer informatie

Margrietha is gespecialiseerd in gesprekken met mensen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik / grensoverschrijdend gedrag.

Spreekuur

Elke woensdagmiddag 14:00 tot 18:00 uur
Corvershof, Nieuwe Herengracht 18 (Centrum)

of neem contact op met het Loket Levensvragen 06-81340539 /