Buurtdominee

marleen kemink"Als ‘buurtdominee’ ben ik er voor mensen in de buurt, en in het bijzonder voor twintigers en dertigers. Ik zie veel jonge mensen die een druk leven hebben en alle ballen in de lucht willen houden. Zo rond de dertig – eerder of later kan ook – gaan ze echt nadenken over wat ze met hun leven willen. Wil ik echt verder met deze partner? Doe ik het werk dat bij me past? Leef ik mijn passie wel? Is dit nu alles? Is er een God? Maar vooral: wie ben ik nu eigenlijk écht? En wat wil ik nu écht?
Als dertiger herken ik mezelf in het beeld van de dwalende dertiger. Ook ik lig soms wakker van deze vragen. Voor mij gaat het erom dat we in ons drukke leven tijd maken om stil te staan bij onszelf en de vragen niet alsmaar wegdrukken. Juist in een gesprek kan je een moment van rust ervaren om je wirwar aan gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Om op verhaal te komen, zonder dat je je in 140 tekens hoeft uit te drukken.

www.zininzuid.nl

Geen oordeel

Als ‘buurtdominee’ wil ik mensen de ruimte geven om zichzelf te laten zien, zonder dat daar een waardeoordeel of diagnose aan verbonden wordt. Dit maakt een gesprek ook anders dan een gesprek met een psycholoog of maatschappelijk werker.
In een gesprek met mij hoeft God niet ter sprake te komen, maar omdat mensen weten dat ik ‘van de kerk’ ben, vertellen ze toch vaak over hun ervaringen met God of spiritualiteit. Ik merk dat jonge mensen vaak wel met deze thema’s bezig zijn, maar zichzelf niet gelovig noemen of naar een kerk gaan. Ik wil met jonge mensen graag verkennen wat spiritualiteit of hun zoektocht naar God voor hen betekent of kan betekenen. Voor mijzelf is daarin niet het meest belangrijke of mensen in God geloven, maar veel meer dat God in mensen gelooft. Dat God vertrouwen heeft in jou en mij. Vanuit die blik wil ik ook naar mensen kijken, vol vertrouwen, dat iedereen de moeite waard is en vanuit zijn of haar eigenheid mag leven. 

Meer mens worden

Mijn hoop is dat jij en ik steeds meer mens worden. Daarmee bedoel ik dat we allemaal de neiging hebben om ons te verstoppen, omdat we niet willen falen of bang zijn om daadwerkelijk te gaan doen wat we ten diepste verlangen. De uitdaging is iedere keer weer om uit de angst open te breken en onze veelkleurigheid aan de wereld te laten zien.

Meer informatie

Marleen Kemink werkt voor Zin in Zuid. Dit project is een initiatief van de Protestantse kerk Amsterdam en heeft als doel om een ontmoetingsplaats te creëren voor twintigers en dertigers in Amsterdam-Zuid. Verdieping en inspiratie wordt gezocht in (Bijbelse) verhalen, muziek en de ontmoeting met mensen van verschillende generaties.

Bijbelverhalen in het cafe

Ook houdt Marleen bijbeltafels in het cafe omdat Bijbelverhalen nog veel te zeggen hebben voor mensen van nu. Of je gelovig bent of niet, dat maakt eigenlijk niet uit. De verhalen kunnen ontroeren en je kunt ontdekken dat ze toch over jou gaan.

Lees meer over de activiteiten van Marleen Kemink op www.zininzuid.nl

Ben je tussen de 20 en 40 jaar dan kun je ook bij Marleen terecht voor een individueel gesprek. Neem daarvoor contact op met het Loket Levensvragen.