Riekje van Osnabrugge studentenpastor

"Studenten staan onder druk om goed te kiezen"

riekjeRiekje van Osnabrugge begon twintig jaar geleden als studentenpastor in Amsterdam. De grootste verandering is de "enorme studiedruk en keuzedruk en keuzedwang”. Bijvoorbeeld studenten kiezen een studie en willen na een jaar wel switchen, maar durven dat niet goed omdat ze dan weer een jaar tijd en geld kwijt zijn. ”Waar wil je nu echt voor gaan?”
“Ze voelen heel erg de druk van: ik moet nu kiezen en ik moet goed kiezen: een of twee masters, vrienden, een partner… Dat is in de loop der jaren toegenomen. Het is een keuzedruk die zo allesbeslissend lijkt.” Van Osnabrugge ziet de agenda’s van studenten bomvol staan met van alles wat ze moeten en kunnen. “Door de sociale media zie je altijd wat er allemaal te doen is. Vroeger zat je bij één vereniging en nam je deel aan de activiteiten. Nu zie je elke avond wat je mist.”

En ben je echt goed in je studie, dan is er de druk dat je nog beter moet zijn dan anderen die ook goed zijn, ziet Van Osnabrugge. “Er is een bepaalde groep excellente studenten waar veel druk op ligt. Ben je goed, dan wordt er al tijdens je studie door het bedrijfsleven aan je getrokken en moet je er alsnog uitspringen. Maar er zijn ook genoeg studenten die met zesjes tevreden zijn. En die intussen misschien wel alles uit het studentenleven halen wat er in zit.”

Het studentenpastoraat is beschikbaar voor alle studenten in Amsterdam, ongeacht hun levensovertuiging. Van Osnabrugge is er werkzaam sinds 1994. Ze krijgt mailtjes, bijvoorbeeld van studenten die hebben gezocht op ‘rouw’. Twee keer per jaar verzorgt ze een rouwgroep.
Maar het gebeurt ook dat studentendecanen of studiebegeleiders een student doorverwijzen. Met een vraag als: Wat is er mis met mij, dat mijn relaties telkens stuklopen? “Ik probeer er een levensbeschouwelijke vraag aan te koppelen”, vertelt Van Osnabrugge. “Dan vraag ik bijvoorbeeld: Wat vind je nu echt belangrijk in het leven?”